Wednesday, March 21, 2012

La Tahzan 158: Berlindunglah kepada Allah , التْجِئ إلى الله

اللهُ : هو الاسم الجليلُ العظيمُ ، هو أعرفُ المعارفِ ، فيه معنىً لطيفٌ ، قيل : هو مِنْ أَلهَ ، وهو الذي تألهُهُ القلوبُ ، وتحبُّه ، وتسكنُ إليه ، وترضى بهِ وتركنُ إليهِ ، ولا يمكنُ للقلبِ أبداً أن يسكن أو يرتاح أو يطمئنَّ لغيرهِ سبحانه ، ولذلك علّم - صلى الله عليه وسلم - فاطمة ابنتهُ دعاء الكرْبِ

Terj: Allah: adalah nama yang Maha Mulia dan Maha Agung, nama yang paling mudah dikenali ramai dan mengandungi makna yang harmoni. Dikatakan bahawa nama Allah berasal dari akar kata (root word) A-LA-HA (Dia-lah Zat yang dituhankan dan dicintai oleh hati, hati merasa damai dengan-Nya, merasa redha dan cenderung kepada-Nya. Selamanya tidak mungkin hati akan tenang, damai dan sejahtera tanpa Allah yang Maha Suci). Oleh kerana itulah Nabi saw mengajar akan puterinya, Fathimah sebuah doa untuk mengusir kegelisahan: (اللهُ ، اللهُ ربي لا أشركُ به شيئاً  ) -"Allah, Allah Tuhanku, aku tidak menyekutukanNya dengan sesuatu apa pun."
Takhrij doa:
عَنِ عَائِشَةَ رَضِيَ الله عَنْهَا، قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "إِذَا أَصَابَ أَحَدَكُمْ هَمٌّ أَوْ لأْوَاءٌ فَلْيَقُلْ: اللَّهُ، اللَّهُ رَبِّى لاَ أُشْرِكُ بِهِ شَيْئًا". أخرجه الطبرانى فى الأوسط (5/271 ، رقم 5290). وحسنه الألباني في "صحيح الجامع" (رقم348)
Maka ia bukan Fathimah tapi Aisyah
dalam sunan Abu Daud,
الله الله ربي لا أشرك به شيئا
الراوي: أسماء بنت عميس المحدث: الألباني - المصدر: صحيح أبي داود - الصفحة أو الرقم: 1525
خلاصة حكم المحدث: صحيح
terj: Ia dari jalur Asma' bte Umais
Status doa: hasan atau sahih menurut piawaian al-Albani
Firman Allah:
وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ

AQS al-An'am 06:18 [Dan Dialah yang berkuasa atas sekalian hamba-hamba-Nya].

وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّماوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُونَ

 AQS az-Zumar, 39:67 [Dan mereka tidak mengagungkan Allah dengan pengagungan yang semestinya padahal bumi seluruhnya dalam genggaman-Nya pada hari kiamat dan langit digulung dengan tangan kanan-Nya. Maha Suci Tuhan dan Maha Tinggi Dia dari apa yang mereka persekutukan].

No comments: