Monday, April 15, 2013

Travelog KSA 63: Corat-Coret KSA 2: Peluang Kerjaya yg banyak di KSA

Industri Minyak dan Gas adalah sektor kerjaya  no 1 di KSA
Jika anda berminat bekerja di luar negara, Saudi Arabia adalah satu-satunya destinasi kerjaya idaman rakyat Malaysia. Tarikan utama ialah hampir dengan dua tanah suci (haramain): Mekkah al-Mukarramah dan Madinah al-Munawwarah, disamping gaji yg juga agak lumayan.
 
Mesjidil Haram yg sentiasa menggamit pengunjung
Sektur2 tumpuan utama rakyat Malaysia bekerja di KSA ialah industri minyak dan gas di Dammam, Jubai dan Khobar; pembinaan, servis, ICT dan perbankan di Jeddah, manakala perbankan, ICT, pembinaan, nursing di Riyadh. Kerja2 pmbinaan dan maintenance di Mekkah dan Madinah serta kerjaya pensyarah di 26 IPTA di seluruh KSA.
Manakala jumlah tenaga buruh asing di KSA ialah 10 juta atau 36% penduduknya (28 juta) dan Ini adalah senarai lima teratas dari segi jumlah pekerja asing mengikut warganegara:
  1. India
  2. Mesir
  3. Pakistan
  4. Bangladesh
  5. Filipina
Jumlah pekerja Malaysia saya tidak pasti kemungkinan dalam 3-5 ribu. Kebanyakan di Jeddah, 500, Riyadh sekitar 1000, dan Jubail sekitar 300 orang. Destinasi yg idaman ialah Jeddah kerana hampir dengan Makkah atau Yanbu kerana hampir dgn Madinah. Cara mendapatkan pekerjaan di KSA ada tiga cara:
  • apply Online melalui websites
  • apply melalui agensi pekerjaan Saudi yg berdaftar di Malaysia
  • melalui kawan yang sudahpun bekerja di KSA
Malaysia membekalkan kpd KSA gunatenaga profesional dan mahir dan ini satu keuntungan besar kepada arab Saudi, manakala kerugian besar kepada Malaysia. Imej dan profesionalisma pekerja Malaysia di mata majikan KSA adalah amat tinggi dan pekerja Malaysia dianggap setanding dengan pekerja asing (expatriate) dari USA, Eropah dan Korea-Japan. Boleh dikatakan, pekerja Malaysia adalah antara pekerja idaman KSA.
Oleh kerana saya bekerja di sektur pendidikan IPTA, maka saya akan fokus kpd kerjaya di sektur pendidikan tinggi KSA.
Next: sektur pendidikan tinggi KSA

65 comments:

Emilio Fernandez said...

Good morning how are you?

My name is Emilio, I am a Spanish boy and I live in a town near to Madrid. I am a very interested person in knowing things so different as the culture, the way of life of the inhabitants of our planet, the fauna, the flora, and the landscapes of all the countries of the world etc. in summary, I am a person that enjoys traveling, learning and respecting people's diversity from all over the world.

I would love to travel and meet in person all the aspects above mentioned, but unfortunately as this is very expensive and my purchasing power is quite small, so I devised a way to travel with the imagination in every corner of our planet. A few years ago I started a collection of used stamps because trough them, you can see pictures about fauna, flora, monuments, landscapes etc. from all the countries. As every day is more and more difficult to get stamps, some years ago I started a new collection in order to get traditional letters addressed to me in which my goal was to get at least 1 letter from each country in the world. This modest goal is feasible to reach in the most part of countries, but unfortunately it’s impossible to achieve in other various territories for several reasons, either because they are countries at war, either because they are countries with extreme poverty or because for whatever reason the postal system is not functioning properly.

For all this I would ask you one small favor:
Would you be so kind as to send me a letter by traditional mail from Saudi Arabia? I understand perfectly that you think that your blog is not the appropriate place to ask this, and even, is very probably that you ignore my letter, but I would call your attention to the difficulty involved in getting a letter from that country, and also I don’t know anyone neither where to write in Saudi Arabia in order to increase my collection. a letter for me is like a little souvenir, like if I have had visited that territory with my imagination and at same time, the arrival of the letters from a country is a sign of peace and normality and an original way to promote a country in the world. My postal address is the following one:

Emilio Fernandez Esteban
Avenida Juan de la Cierva, 44
28902 Getafe Madrid
Spain

If you wish, you can visit my blog www.cartasenmibuzon.blogspot.com where you can see the pictures of all the letters that I have received from whole World.

Finally I would like to thank the attention given to this letter, and whether you can help me or not, I send my best wishes for peace, health and happiness for you, your family and all your dear beings.

Yours Sincerely

Emilio Fernandez

THTL said...

Thanz Emilio for visiting my blog. I think u r the first spaniard to do so and I'm quite impressed with yer sound English and strong enthusiasm with your hobby.
Of course, I will support your deep interest in exploring the world and I'm gonna send you a traditional mail with saudi's stamp on it. Please wait. maybe the postal service here is quite slow.
Really appreciate your sincere effort and again, TQ for visiting my blog.
thtl

K-Reil said...

Assalamualaikum..
saya betul-betul berminat utk bkerja disana sebagai juruteknik bangunan atau juruteknik i.t.
boleh x saudara tolong saya?
saudara boleh hubungi saya melalui e-mail- kreilkering@gmail.com
facebook- k-reil kering
terima kasih.

THTL said...

Mesti melalui agency atau mendaftar di SABIC (www.sabic.com)

saya boleh tolong kalau nak kerja di jazan university (www.jazanu.edu.sa) dalam bidang akademik, preferred phD holder dan kemahiran bahasa arab adalah suatu advantage.

Fawwaz Izeddin said...

salam alikom, boleh tnya dak ,ada dak university ditawarkan utk plajar malaysia selain di riyadh dan makkah dan madinah ? sekarang saya sedang menuntut kuliah bahasa d jordan,kalau boleh contach saya di email ni ( fawwazizeddin@gmail.com )

THTL said...

wsm Fawwaz,

1. pengajian free di Univ Islam Madinah, ada 203 org pelajar Malaysia di sana, di taja sepenuhnya oleh saudi

2. Universiti lain, kena bayar yuran sendiri atau biasiswa. bidang pngajian, semua boleh kecuali perubatan, saudi tak benarkan warga asing ambil course perubatan di IPTA saudi.

3. ada 25 IPTA di saudi dan ada di semua banda besar spt Dammam, al-Qasim, Tabuk, Najran, Abha, Jizan,...

Fawwaz Izeddin said...

oh,kalau begitu ,sekiranya kita nak mohon mana2 univ d saudi boleh tak? riyadh ka ? tabuk ?

Fawwaz Izeddin said...

dan saya ada baca ruangan detail d blog ni, univ jizan terima plajar luar x dlm bidang shariah atau usuludin?

THTL said...

Jazan U tak ada fakulti agama...semua fakulti pengajian moden dalam sains, IT dan bisnes

THTL said...

bidang agama, Univ Madina free of charge dan ramai plajar Melayu dan 15 minit ke mesjid Nabawi

Fawwaz Izeddin said...

yaya,tapi kalau boleh nak mohon univ2 lain sbagai back up kpada univ madinah, mcm univ2 d riyadh ada yg trbukak utk plajar luar ? slain dari KSU dan univ Imam saud, stakat skarang saya hanya mndapat maklum balas dari univ fahd bin sultan d tabuk,ada univ lain d riyad yg boleh dipohon?

THTL said...

Fawwaz nak ngaji bidang apa sebenarnya?
Bidang agama atau pengajian moden, engineering, bisnes, IT...

Kalau kat Riyadh paling banyak laa: KSU, Imam Saud, Prince sultan, al-Yamamah, Dar uloom, Arab Open U, al-Majma'ah...
kena visit website depa dan lihat syarat2 application

Fawwaz Izeddin said...

Tentu saya utamakan pngajian islam, itu pilihan prtama, yg kdua pulak pngajian bahasa atau kulliyah tarbiyah dan ketiga pngajian ilmu moden mcm ekon atau bisnes
Harap bole bagi pnerangan skit dan smua univ yg saudara sbut tu dbuka kpada plajar luar ?

Fawwaz Izeddin said...

Saya mnat kpada pngajian bahasa skiranya xdapat pngajian islam,rasa itulah pilihan saya

THTL said...

bahasa arab ada di kebanyakan IPTA saudi, tapi yg paling top ialah Univ Islam Madinah, Ummul Qura dan Univ Imam Saud, Riyadh.
kena visit website ketiga-tiganya

sis musleema said...

Assalamualaikum THTL,

Saya graduan Universiti Teknologi Malaysia, memeliki ijazah sarjana sains (Kimia) dan sedang menghabiskan tesis bg peringkat PhD. Boleh saya tau cara memohon menjadi pensyarah di Jazan University? Berminat utk bekerja di sana. Email sy fatirahfadil@gmail.com Terima kasih atas pertolongan THTL.

Wasalam.

THTL said...

kalau ada phD, mmg bolehla..
cuma lagi bagus kalau cuba IPTA saudi di Jeddah, Riyadh, Dammam-Jubail, Yanbu, kerana rakyat malaysia ramai di sana.
Manakala Jazan U dan jazan City masih dalam development stage, cuma ada 4 keluarga melayu sahaja, maka amat tak recommended lagi hingga kampus induk siap pada tahun 2016/2017. saya di sini bukan mengajar tapi buat development job sbg consultant.
Riyadh yg ramai melayu ialah di King saud university dan Princess Noura university.

shahirah said...

assalamualaikum wbt..

Tuan Haji,

Saya Shahirah dari Rabat, Morocco. Sekarang saya sedang melanjutkan pengajian di peringkat PhD dalam jurusan Syariah Islamiah pengkhususan Qawaid Fiqhiyyah dan Usuliyah di universiti Ibnu Tofail, Kenitra Maghribi.

Saya sedang mencari jawatan pensyarah tetap di luar negara. Boleh Tuan Haji rekemenkan mana-mana universiti kepada saya.

Terima kasih.

THTL said...

salam,

Jazan U ni adalah universiti moden dan tak ada jurusan pengajian agama.

rasanya univ aliran agama spt Univ Islam Madinah, Imam saud, ummul qura, tapi rasanya dia nak yg ada profesor...

tapi boleh layari laman web univ aliran agama di KSA...
asif, ana tak ada pengetahuan mengenai keperluan pensyarah utk IPTA saudi dalam jurusan agama.

shahirah said...

terima kasih Tuan Haji,

Tapi, senang ke untuk perempuan dapat kerja dekat sana?

THTL said...

Perempuan lagi senang dapat kerja sebab wanita saudi tak kerja..cuma perlu ada mahram laa (suami)

juliana said...

Assalamualaikum Tn. Hj,
Sy Juliana Abdullah seorang guru di SMK di selangor. Sy seorg graduan sarjana pengurusan dan belum memiliki phd. Ada kah sy berpeluang berkerja sbg pensyarah di madinah?
Tk Tn. Hj.

THTL said...

wsm,
Madinah ada satu universiti aliran moden shj, iaitu University Toibah, jiran Univ Islam Madinah, 15 minit dari al-Haram al-Nabawi.
Namun depa tak ambik masters, depa nak phD taraf assoc prof ke atas shj..
ini kerana, semua org nak ke sana..he3

Nor Hayu said...

Assalamualaikum Hj..

Saya Ayu.saya berminat sangat kalau dapat bekerja @ stay di Makkah @ Madinah..itu adalah impian saya selama ni..boleh ke seorang perempuan capai impian seperti saya ni?? Saya mempunyai pengalaman dalam IT serta pengkeranian..mohon penjelasan..terima kasih..

THTL said...

wsm,
perempuan pun OK sebab wanita Arab saudi mmg tak boleh kerja..cuma minima kelulusan kerja saudi ni ialah Masters. Kalau dalam bidang pensyarah di Univ Taibah, depa nak minima phD + experience minima 7 tahun
Kalau kerja admin tak adalah sebab admin mmg reserved utk Saudis women

nuur iffah said...

Assalamualaikum Tn. Hj
sya afifah, degree holder in mechanical engineering. sya nak tnya ada tak jawatn lain yg boleh saya apply selain dri pensyarah, sbg contoh research assistant. Sya mmg bercita-cita nak keja kat madinah atau makkah.

terima kasih

Zara Husna said...

Assalammualaikum tn. Suami sy berkelulusan dlm industrial management. Besar x peluang utk bekerja di sana? Admin boleh hubungi sy di zarahusna249@gmail.com

THTL said...

nurul,
wsm, RA utk saudi citizen sahaja

Zara,
yer husband kena visit dan register di SABIC (www.sabic.com)

sabic=sabic basic industry, payung kpd pengambilan expat dalam industry saudi, khususnya OnG

Ahmad Siddiki Al-qudrey said...

Salam tuan, saya merupakan guru bahasa (DG41) di sebuah IPTA di malaysia dan hanya memiliki degree. Saya mengajar bahasa Arab dan terjemahan… apakah bidang ini ada peluang di saudi. Syukran… (Mohon email: ahmadsiddiki76@gmail.com)

THTL said...

wsm, tak ada..depa nak BI, itupun at least MA..

dsg said...

Saya amat berminat untuk berkerja di KSA , saya mahir dalam bidang petrochemical.

Boleh tak tolong recommnekan kalau u ada kawan2 yg kerja di kilang petrochemical.

email saya : zulkiflie.otoh@gmail.com

dsg said...

Saya amat berminat untuk berkerja di KSA , saya mahir dalam bidang petrochemical.

Boleh tak tolong recommnekan kalau u ada kawan2 yg kerja di kilang petrochemical.

email saya : zulkiflie.otoh@gmail.com

Nasita Dollah said...

Assalamualaikum. Nak tanya kalau untuk jawatan physiotherapist with diploma qualification ada vacancy tak?

Aznida Zaharuddin said...

Assalamualaikum Tuan,

Saya ingin bertanya..saya sudah cari kerja di UAE & KSA melalui laman web & isi secara online. Cuma saya ingin tahu kalau bawa suami & anak ke sana bagaimana ye boleh ke guna dependant visa & boleh tak dependant visa digunakan untuk cari kerja di sana?

Terima kasih.

THTL said...

dsg...
whatsapp kawan saya di Jubail Petroleum city
966054673-1800 (Ramli Ngah)
966053050-1266 (Ramlee Md Said)
whatsapp dan Telegram

Nasita,
saya x ada contact dgn kerja nurse di sini, tapi mmg ramai malaysian women yg kerja di hospital saudi..mungkin kena cari agency di internet.
saya dalam bidang Education IPTA saudi shj

Aznida,
saya x tahu polisi negara Teluk spt UAE, tapi di KSA, mmg depa isu dependent visa tapi mmg depa strict x boleh cari job..kena jadi sura rumah je...hehehe. Kerja kena secure sebelum datang saudi...

silencesmile said...

Salam. Suami sy seorang doktor perubatan berminat utk kerja di arab saudi. Ada call agency dr malaysia yg recruit nurses to arab saudi tapi mereka kata yg arab saudi tak ambil doktor yg bukan specialist dr malaysia. Hny dr specialist shj. Doktor biasa mereka ambil dr india, pakistan n negara2 lain. Betul ke? Bagaimana klu suami sy nak apply as resident doctor di sana? Terima kasih

Paisley and Pastel said...

Assalamualaikum,

Saya merupakan seorang HR Executive di syarikat oil and gas di Malaysia. Saya berminat hendak bekerja di KSA. Cuma soalan saya, biasanya pembayaran gaji dalam mata wang KSA or USD? untuk profesion HR seperti saya, KSA prefer untuk amik orang local atau still open untuk orang luar seperti saya. terima kasih.

THTL said...

silence,
mmg sahih, saudi hanya ambil specialist sahaja dr Malaysia. resident doctor tak tahula plok. asif/sorry

THTL said...

gaji biasanya dalam SAR (saudi riyals), hanya syarikat oversea spt Aramco yg bayar dalam USD$. HR depa tak ambil foreigner, wajib saudi.

TNA ZA said...

Salaam. Gaji permulaan untuk pensyarah yg ada PhD di KSA betapa ya? Terima kasih.

Elie Azmi said...

as salam

jika dari bidang komunikasi (new media) ada peluang ke di sana? terima kasih.

Iqbal Naim said...

Salam tuan..tuan tahu x agensi pekerjaan yg mngambil pekerja hotel...wife sy bekerja disaudi sbgai nurse..sy sdang mncari pekerjaan hotel di saudi..skiranya ada maklum kn kpda sy..smoga allah swt mbalas jasa baik tuan.

THTL said...

Sorry, sebab saya tak aktif lagi sbg blogger, banyak aktif di Forum Bicara (click utk ke sana) dan Forum guna Telegram (smartphone)

1. pekerjaan sektor komunikasi mmg banyak, sini ada 3 mobile provider: STC, Mobily dan Zain..IPT saudi pun nak pakai, tapi depa nak at least Masters dan minima 7 tahun experience, PhD depa prefer from Malaysia
nak kerja dgn mobile operator kena melalui agensi yang ada di KL, ad dua tiga tapi saya tak ada maklumat.

2. Iqbal, perhotelan pun nak pakai orang, tapi selalunya agensi pekerjaan ambil pekerja filipina, pakistan, India dan bangladeshis...hotel malaysia ada a few, Tabung haji ada, felda, TS anwar Musa, ada a few syarikat, tapi saya tak ada maklumat.

samarinda said...

salam,
Saya bermina utk bekerja di UAE, tetapi hanya memiliki Msc dalam bidang Botani, Tuan ada maklumat tak berkenaan universiti yang ada memerlukan tenaga kerja dalam bidang ini? terima kasih.

POJIE CHOKI said...

Assalamualaikum wtb

isteri saya akan bekerja di hospital riyadh arab saudi. kemungkinan saya bakal mengikut isteri saya ke sana. saya nak tanya macam mana saya nak mencari pekerjaan di sana? saya hanya ada diploma pentadbiran pejabat.

Muhammad Yazrie Yahya said...

Assalam tuan haji . Saya berminaf untuk bekerja di arab saudi . Jadi cleaner di masjidil haram pun dah syukur alhamdulillah .

Muhammad Yazrie Yahya said...

Assalam tuan haji . Saya berminaf untuk bekerja di arab saudi . Jadi cleaner di masjidil haram pun dah syukur alhamdulillah .

Aida Aziana Mohamed Akram said...

As salam Tuan Haji,

Saya nak bekerja di KSA.sy ade degree in accountancy with exp dlm 6 tahun. Sy intai2 klu ade peluang utk perakaunan di KSA?

Tidak pon sy nk tanye pendpt tuan haji.dgn pengalaman kerja sy skrg sy dh rse sgt bosan dan terfikir utk mencari kerjaya lain.Sy bersekolah menengah agama dlm jurusan pengajian islam dan akaun.dan sy jg memiliki sijil menengah agama dan mengambil bahasa arab tinggi.jika sy ingin menjadi lecturer bahasa arab/pngajian islam, bagaimana caranye?perlu kah sy start over dan mengambil diploma dlm bidang pendidikan?

Soalan teralhir tuan haji..suami sy memiliki master in environmental engineering dan memiliki 7 thn pengalaman.tp skrg die bekerja di sektor construction dlm bidang business development.ape peluang die di KSA tuan haji?

Aida Aziana Mohamed Akram said...

As salam Tuan Haji,

Saya nak bekerja di KSA.sy ade degree in accountancy with exp dlm 6 tahun. Sy intai2 klu ade peluang utk perakaunan di KSA?

Tidak pon sy nk tanye pendpt tuan haji.dgn pengalaman kerja sy skrg sy dh rse sgt bosan dan terfikir utk mencari kerjaya lain.Sy bersekolah menengah agama dlm jurusan pengajian islam dan akaun.dan sy jg memiliki sijil menengah agama dan mengambil bahasa arab tinggi.jika sy ingin menjadi lecturer bahasa arab/pngajian islam, bagaimana caranye?perlu kah sy start over dan mengambil diploma dlm bidang pendidikan?

Soalan teralhir tuan haji..suami sy memiliki master in environmental engineering dan memiliki 7 thn pengalaman.tp skrg die bekerja di sektor construction dlm bidang business development.ape peluang die di KSA tuan haji?

Imah 2278 said...

Assalamualaikum Tuan Haji....

Boleh saya dapatkan no. telefon Tuan Haji untuk whatsapps.

Sekian, terima kasih.

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

Assalam tuan haji, saya ada phd finance, tp mmg x mahir bahasa arab, boleh ke apply lecturer pengalaman kene 7 tahun juga ke

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

Assalam tuan haji, saya ada phd finance, tp mmg x mahir bahasa arab, boleh ke apply lecturer pengalaman kene 7 tahun juga ke

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

Assalam tuan haji, saya ada phd finance, tp mmg x mahir bahasa arab, boleh ke apply lecturer pengalaman kene 7 tahun juga ke

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

PhD dalam bidang pengurusan peniagaan adakah diperlukan, kalau x mahir bahasa arab boleh Apply?

pharm_chan said...

assalam tn haji
saya kini bekerja sbgai jurutera.sy ingin bekerja di masjidil haram sbagai tukang cuci.boleh tn haji terangkan bagaimana untuk saya mendapatkan kerja ini?
sbgai tambahan sy tidak mempunyai mahram kerana belum brkahwin..

Wan Anwar said...

Salam tuan haji..
Saya anwar dan telah mendapat tawaran kerja di Jeddah sebagai engineer di sebuah syarikat Pan Kingdom Power Co. Ltd.. Gaji yang ditawarkan sekitar SAR9000 dan saya adalah fresh graduate. Penginapan dan kereta disediakan cuma makan sendiri. Saya ingin bertanya bolehkah saya buat medical checkup di hospital di Jeddah untuk bekerja disana nanti?

lydzar DN said...

Peluang kerjaya disana menjanjikan gaji lumayan. Dan betul tarikan dekat dgn mekah dan madinah tu sesuatu yg sepatut ya kita semua rebut..

afifah said...

Salam,

Saya berminat untuk berkerja di madinah. Suami saya tinggal di madnah dan saya fresh graduate master dlm bidang engineering. Boleh saya tahu ada peluang pekerjaan x sbg pnsyarah atau sebagai teacher in kindergarden?

khizam mohd said...

Assalammualaikum. Saya berminat bekerja disana. Mempunyai pengalaman dalam pentadbiran.

rizo said...

Assalamualaikum than master in aerospace Ada tak peluang pekerjaan Kat Sana?

rizo said...

Assalamualaikum tuan master in aerospace Ada tak peluang pekerjaan Kat Sana?

Fizzi said...

Assalamualaikum tuan.

Saya terdesak ingin mencari pekerjaan di Arab Saudi. Ini kerana isteri saya telah diperintahkan untuk bertugas di salah sebuah hospital di Arab Saudi. Pihak hospital ada menyediakan segala keperluan untuk isteri saya seperti rumah dan lain-lain lagi. Sebagai seorang suami saya perlu bekerja untuk mencari nafkah dan diberikan kepada keluarga dan isteri saya.

Jika tidak keberatan, bolehkah tuan memberi sedikit informasi berkaitan agensi di malaysia yang menawarkan peluang pekerjaan di Arab Saudi. Atau jika Tuan mempunyai kenalan atau connection harap tidak menjadi satu beban bagi pihak tuan untuk membantu.

Saya seorang Quality Assurance/Quality Control dalam bidang manufacturing dan cconstruction. Sekiranya ada khabar berita boleh lah tuan hubungi saya melalui emel di fizzi.borhani@outlook.com

Sekian terima kasih,
Fizzi

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

Dewa Togel said...

Bpk.SYUKUR DI PAPUA

***********************************

...
assalamualaikum wr,wb
MBAH… saya SYUKUR
mengucapkan banyak2 terima
kasih kepada MBAH DEWA
atas nomor togelnya yang
kemarin MBAH berikan
alhamdulillah
ternyata itu benar2 tembus
MBAH dan berkat bantuan
MBAH DEWA saya bisa
melunasi semua hutan2
orang tua saya yang ada di
BANK BRI dan bukan hanya
itu MBAH alhamdulillah
sekarang saya sudah bisa
bermodal sedikit untuk
mencukupi kebutuhan
keluarga saya sehari2. itu
semua berkat bantuan MBAH
DEWA sekali lagi
makasih banyak yah MBAH…
yang ingin mencari modal dgn jalan singkat
melalui jalan togel HUB: MBAH DEWA BHARATA
DI: ( 082 316 555 388 ) dijamin tdk mengecewakan.
atau kunjungi situs resmiNya dibawah

klik => BOCORAN TOGEL HARI INI

Nadiah Ahmad Fuad said...

Assalammualaikum tuan.. entry sangat bagus.. saya ada soalan.. saya berkerja di riyadh sbg pramugari di saudi airline.. suami saya berkerja di singapore sebagai aviation technician specialist di syarikat rolls royce. Suami saya ingin bekerja di riyadh untuk berada dekat dengan saya. Ada tak peluang pekerjaan di dalam industry aviation untuk malaysian di riyadh? Terima kasih tuan.