Thursday, June 12, 2014

Pulang bercuti utk Cuti panjang Musim Panas 2014

Saudia Airlines
Saya akan berlepas pulang ke Malaysia pada petang ini Khamis, 12 June menggunakan pesawat Saudia melalui laluan Gizan city>Jeddah King Abd Aziz International > KLIA pada waktu 5:40 waktu tempatan (insyaAllah). Saya akan bercuti agak lama dari June-Julai-Ogos-awal September. Ini kelebihan bekerja di sektur IPTA Saudi Arabia, anda menikmati cuti 5 bulan setahun. Hingga ketemu di lain siaran.

Wednesday, May 14, 2014

Cuti Summer 2014 sebulan lagi

suasana kampus Jaami'ah Jazan
Kalendar akademik Jazan U akan berakhir pada 12 Jun 2014 dan bermulalah cuti panjang hingga penghujung Ogos 2014. Sebulan sebelum universiti ditutup, maka saya terpaksa berhempas pulas menyiapkan pelbagai lapuran tahunan universiti dan tidak dapat menulis utk blog ini. Saya akan berlepas pulang dgn pesawat Saudia pada 12 Jun nanti laluan Jeddah dan KLIA. Harap bersabar sehingga saya kelapangan, insya_Allah.

Monday, April 28, 2014

Travelog #84: Umrah bersama Isteri 05

Dataran Mataf (tawaf) yang terus berputar tanpa henti 24/7
Sabtu, 5 April
Selepas subuh dan kami tunggu waktu Dhuha, dan selepas itu kami singgah sarapan di kafeteria al-Safa Tower, saya makan roti canai telur dan isteri saya makan nasi kerabu di Malaysian cafe dan shopping sedikit lagi. Hari ni kami akan pulang semula ke Jazan, flight jam 9:30 mlm di Jeddah. Waktu check-out hotel kami dapat sampai jam 3:00 ptg sahaja.. Selepas zuhur, isteri saya kena buat tawaf wida' kerana bukan warga tempatan (saya tidak melakukan tawaf wida' atau tawaf selamat tinggal Kaabah kerana bermukim di Saudi). Saya hanya menunggu isteri di Safa tower sambil menempah lunch yakni shawarma ayam dari sebuah restoren mamak Bangla. Lebih kurang jam 2:15 ptg, isteri saya selesai mengerjakan tawaf wida' dan agak keletihan kerana tawaf ketika matahari di atas kepala.. Selepas lunch kami bergegas pulang ke hotel utk packing dan bersedia utk check-out. Tepat jam 3:00 ptg kami sudah ada di lobi utk beredar pulang. 
Isu utama ialah bagaimana mencari teksi ke bandaraya Jeddah kerana hotel ni jauh dari stesen teksi sapu di Darul Tawheed, agak 1 KM kalau nak jalan kaki. Kebetulan kami keluar ada sebuah teksi parking di tepi hotel dan saya tanya drebarnya boleh tak hantar kami ke stesen teksi Daru Tawhid. Dia mahu SAR 30, saya bersetuju. Ujian menimpa kami, ketika dia ingin masuk ke jalan daru Tawhid, jalan telah ditutup oleh Polis Saudi. Drebar teksi bertanya saya, hanya ada satu pilihan, yakni stesen teksi luar bandar Mekah dan saya kena tambah SR20 lagi, jadi SR 50. Saya tiada pilihan lain melainkan bersetuju sajala.
Gua Thuur di pinggir Mekkah
Drebar teksi ni baik orangnya dan banyak bersembang dgn pelbagai isu dgnnya (dlm bahasa arab). Kami juga melewati gua Thur tempat Nabi saw bersembunyi ketika hijrah dalam perjalanan ke stesen teksi luar bandar. Sampai di stesen teksi, ada sebuah Innova MPV sedang menunggu penumpang dan kami bertolak serta merta ke Jeddah dgn hanya SR 15.00 seorang. Sampai di bandaraya Jeddah, 45 minit kemudian dan sampai sahaja di stesen teksi, kami ambil teksi perebet sapu ke airport dgn hanya SR50 sebuah, toyota camry. Drebarnya peramah dan saya banyak bersembang dengannya. Teksi sapu masih berleluasa di saudi arabia, seperti Malaysia 30 tahun yang lalu. Kami selamat sampai di Gizan aiport dan drebar saya Asim Beig setia menunggu sekitar jam 10:30 malam. Family saya dijangka datang lagi untuk umrah seterusnya pada Januari 2015 insyaAllah utk kuota baru kerajaan arab saudi kpd family saya, kali ni dijangka beberapa org anak akan bersama. Tamat

Aku bersyukur kerana dipenghujung usiaku, Allah memilihku utk hampir dengan-Nya.

Sunday, April 27, 2014

Travelog KSA #83: Umrah bersama Isteri 04

4 April 2014 Jumaat di Mekkah al-Mukarramah
Sebelah pagi kami bersarapan di Restoren D'saji milik Felda di Safa Tower, nasi lemak sebab saya dah lama tak makan nasi lemak. Kami juga berborak dgn sorang engineer Malaysia yang bekerja di komplek petrolium di Yanbu, kira2 200 KM dari Madinah. Dia juga berasalkan dari wakaf baru kelantan. Selepas itu kami ronda2 window shopping dalam mall di kompleks tsb. Jam 10:15 kami berdua sudah bergerak ke Mesjidil Haram kerana kami risau tak dapat tempat memandangkan crowd begitu besar sekali. semua tempat yg nampak Kaabah sudah penuh maka saya terpaksalah duduk di kawasan yang tidak dapat melihat Kaabah. Kami bernasih baik kerana Imam dan khatib ialah Syaikh Sa'ud Ibrahim al-Shuraim, Imam no 1, khutbah beliau bertajuk menjaga hati supaya sentiasa di atas hidayah, iman dan dalam Islam. Ini kerana hati adalah sifatnya berbolak balik setiap masa. Tips menjaga hati kata beliau ialah banyak beribadah, mengamalkan sunnah dan menjauhi maksiat. Masuk waktu Zuhur di Mekah ialah jam 12:23 tghari. Bacaan Syaikh Shuraim juga merdu dan menusuk hati. Selepas Zuhr kami membeli nasi Pakistan dan ayam bakar yang kedainya berdekatan dgn hotel kami Amjad House yang merupakan kawasan penempatan warga Pakistan dan makan dalam bilik hotel.
Selfie: suasana selepas Jumaat di Gate King Abdul Aziz
Aktiviti malam, kami duduk dalam mesjid dari Maghrib hingga Isya' dan saya memilih suasana rooftop kerana kenyamanan suasana malam. Imam Maghrib dan Isya' ialah seorang Imam yg tidak dikenali, dari suaranya dia masih muda, macam pelajar tahfiz. Suaranya merdu dan kemas bacaannya.
suasana di atas rooftop ((tingkat 3) mesjidil haram)
Selepas solat Isya', kami dinner ringan di Safa Tower dan selepas tu membawa isteri shopping utk balik Malaysia, terutamanya abaya (jubah wanita arab saudi). Shopping ni mmg ujian sungguh bagi mereka yg datang Mekkah dan Madinah..hehehe. Namun itulah doa Nabi Ibrahim as, Nabi Ismail as dan Nabi Muhammad saw agar Allah sentiasa memakmurkan penduduk dua kota suci ini. Maka siapa yang datang ke sini akan merasa ringan tangan untuk shopping dan menhidupkan ekonomi dua kota yang berkat dan karamah.Antara adab dan sunnah membeli belah di dua kota suci ialah anda janganlah tawar menawar yang berat, bermudah-mudahlah dengan jurujual di sini dan tawar menawar yang berpatutatan.
Kompleks zam-zam, hilton dan al-safa, syurga shopping